donderdag 30 augustus 2012

Mogelijke uitbreiding taken EduStandaard.


In de afgelopen zomermaanden heb ik me veel bezig gehouden met de toekomstige taakstelling van EduStandaard. Vanuit het programma ECK2 is het verzoek gekomen om te onderzoeken hoe de ECK afspraken beheerd moeten worden. In een vooronderzoek is EduStandaard vergeleken met tal van andere beheerorganisaties uit andere sectoren. Stap 2 bestaat nu uit een interviewronde waarin alle (beoogde) leden van de standaardisatieraad bezocht worden. Tijdens deze gesprekken staat de taakstelling van EduStandaard centraal en wordt ook de organisatiestructuur, de rechtsvorm en de financiering besproken.

EduStandaard is in zijn huidige nieuwe vorm nog geen jaar oud en toch zijn deze gesprekken zeer nuttig. Het geeft op een aantal gebieden duidelijk weer wat de ambities moeten zijn. Alle organisaties zijn het er bijvoorbeeld over eens dat het beheer van standaarden  beter georganiseerd  moet worden. Een aantal leden wil zelfs veel verder gaan en het beheer van de gehele infrastructuur verbeteren. Men wil bijvoorbeeld het inschrijfproces verbeteren, of de toegang en de distributie van digitale leermiddelen goed organiseren. Om deze vraagstukken op te lossen worden er standaarden en afspraken ontwikkeld, maar zijn er soms ook voorzieningen nodig die de keten in beweging brengen. De implementatie van dit geheel vraagt veel meer van een organisatie dan alleen de registratie en het beheer van een document. Het draait om het verkopen van de oplossing! EduStandaard moet daarom veel meer investeren in de kwaliteit van het beheer. Beheer is namelijk ook communicatie, implementatie ondersteuning en regie. Het BOMOS- model heeft ons dit al voorgeschreven, maar in het onderwijs hebben we deze taken nog niet goed belegd en bestaat er een discussie in hoever we hier nu feitelijk in moeten gaan.
De ambitie is er wel! Kennisnet wil middels de standaardisatieraad en het bureau EduStandaard deze taken uitvoeren, maar de vraag is hoe we het vertrouwen en de betrokkenheid kunnen vergroten van de andere publiek-private ketenpartners?

De reactie is al snel dat er een aparte stichting moet komen, maar de vraag is of we de uitdagingen die voor ons liggen kunnen oplossen door het creëren van nog meer structuur. SURF en Kennisnet hebben al een duidelijke taakstelling om het onderwijs te ondersteunen met standaarden en infrastructuur. Creëren we met nog een nieuwe stichting niet nog meer afstemmingsmomenten tussen de organisaties die er al zijn?

Een ander advies wat we opgehaald hebben in de gesprekken is dat er een duidelijk onderscheid kan worden gemaakt in de besturing van het beheer van afspraken en standaarden in de domeinen onderwijs en onderzoek. De doelen en de betrokken organisaties verschillen op een aantal niveaus en er kan ook vastgesteld worden dat de dynamiek anders is. Maar de taakstelling van het beheer van standaarden is in beide domeinen hetzelfde. Ook in het onderzoeks-domein wordt er gezocht naar een plek waar er gewerkt kan worden aan een implementatiestrategie die er voor moet zorgen dat standaarden beter en door meer organisaties geadopteerd worden.

30 Oktober wordt het advies besproken in de standaardisatieraad van EduStandaard en zullen de betrokken organisaties keuzes moeten maken hoe we verder gaan. Welke taken beleggen we bij EduStandaard? Hoe organiseren we meer regie? En hoe financieren we dit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten