dinsdag 24 maart 2009

Kunt u altijd alles vinden?


We Googlen wat af met z’n allen. Weet jij het telefoonnummer van garage “Het ronde wiel”? Wat waren ook al weer de resultaten van dat onderzoek? Ik zoek een informatief filmpje over het heelal? We willen niet zoeken, we willen vinden. Om de vindbaarheid van veel bronnen te verbeteren zijn er hele slimme zoekmachines nodig, maar er zijn ook labels nodig. Labels die vertellen waar de content over gaat of voor wie die bedoeld is.

Het onderwijs maakt steeds beter gebruik van alle bronnen op het internet. Voor het onderwijs zijn er twee duidelijk verschillende vormen van content. Namelijk content die specifiek voor het onderwijs is ontwikkeld zoals digitaal leermateriaal, toetsen, schoolTV, etc. Maar er is ook ontzettend veel content die niet in eerste instantie voor het onderwijs is ontwikkeld, maar daarbinnen wel goed bruikbaar is. Op dit moment is de ervaring dat de docent erg veel moet zoeken naar het juiste materiaal. Om dit verbeteren is het van groot belang dat alle ontwikkelaars van materiaal wat specifiek voor het onderwijs wordt ontwikkeld gebruik gaat maken van de juiste set labels.

Sinds 2006 gebruiken we in Nederland de open standaard Content Zoekprofiel (CZP). Deze standaard beschrijft welke labels we moeten gebruiken bij het metadateren / labelen van digitaal leermateriaal. Uitgeverijen en ook steeds meer docenten die materiaal ontwikkelen gebruiken deze labels voor hun materiaal. Hierdoor kan dit materiaal veel beter en sneller gevonden worden door collega docenten. Het SLO heeft de standaard CZP aangevuld met vocabulaires / labels voor het voortgezet onderwijs. Negen lijsten met vakaanduidingen, leergebieden, profielen, domeinen, kerndoelen en leerniveauaanduidingen zorgen er nu voor dat ontwikkelaars nog specifieker kunnen aangeven voor wie het materiaal geschreven is.

De standaarden die in het Nederlandse onderwijs afgesproken zijn worden beheerd door EduStandaard. Dit is een centraal loket waar iedereen de juiste documentatie kan vinden en vragen kan stellen over het gebruik van de standaarden. Op 1 april lanceert EduStandaard de vocabulaire bank voor het onderwijs. Deze online voorziening biedt gebruikers een centrale plek voor alle labels die gebruikt worden voor het metadateren / labelen van digitaal leermateriaal. De inhoud en de status van de vocabulaires kan gemakkelijk bekeken en gedownload worden.

Voor meer info

EduStandaard

SLO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten