vrijdag 13 maart 2009

NOiV Congres 2009


Het programma NOiV organiseerde 5 maart zijn jaarcongres. Het programma volgt het Actieplan Nederland Open in Verbinding , dat de staatssecretarissen van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in september 2007 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Doel van dit actieplan is het stimuleren en informeren van overheidsinstanties in het gebruik van open standaarden en open source software. NOiV is de opvolger van het programma OSOSS (2003 - 2008). Ik heb zelf vorig jaar tijdens de opening van het programma een presentatie verzorgd over het gebruik van open standaarden in het onderwijs. Dit congres trok toen niet meer dan 250 bezoekers, bestaande uit leveranciers en overheidsinstanties die of heel sceptisch waren of volledig geloven in de toekomst van open standaarden en open source software. Dit zijn overigens twee volledig gescheiden werelden. We zien namelijk ook veel gesloten software gebruik maken van open standaarden. Opvallend was in ieder geval wel dat er dit jaar bijna 500 bezoekers waren vertegenwoordigt. Grote aantallen mannen in pakken met stapels visite kaartjes. Er kan verdiend worden aan OSOSS.

Tijdens de plenaire sessie sprak onder andere Tristan Nitot
(voorzitter Mozilla Europe)
Hij bleef in het begin lang doorpraten over het succes van de open standaarden HTTP://, HTML en URL. Natuurlijk hebben deze standaarden ons het Internet gebracht en is het allemaal prachtig wat we er mee kunnen, maar het was wel oude koek. Later liep hij warm op het feit dat de wereld technologie pas echt kan innoveren als we het open doen. Hij had de zaal op zijn hand toen hij vertelde dat het toch fantastisch is dat iedereen dankzij de open standaard GSM met elkaar kan bellen ongeacht of je een Nokia, Siemens, LG of Iphone hebt. Instant message zou volgens Microsoft ook zo'n grote innovatie worden, maar zo lang iedereen verplicht is om te kiezen voor een systeem zoals MSN, ICQ of Twitter kunnen we niet spreken van innovatie. En hier heeft hij eigenlijk wel een punt.
Xavier Guimard van het Franse Gendarmerie presenteerde zijn keuzes in het aanschaffen van software. In de afgelopen vijf jaar is het de Gendarmerie gelukt om meer dan 70.000 werkplekken volledig uit te rusten met Open Source Software. Op dit moment betekend dit een bezuiniging van 50 miljoen euro per jaar. De strategie is gevoerd vanuit het gebruik van open standaarden. Op elk moment dat er opnieuw voor software werd gekozen werd eerst de standaard bepaalt waarmee uitgewisseld zou worden. Stap twee was om de geschikte software er bij te vinden. Het viel hem op, dat open standaarden over het algemeen beter geïmplementeerd worden door opensource software leveranciers ten opzichte van gesloten licenties. Goede tips waren dat bedrijven en instellingen eerst moeten kijken welke pakketten de gebruiker echt nodig heeft voor dat ze het device vol stoppen met dure software die misschien niet nodig is. Een tweede tip. Om het personeel te stimuleren in de overstap kun je ze een nieuw device aanbieden. Wanneer je al 3 of 4 jaar dezelfde laptop hebt wil je vaak wel overstappen als dit betekend dat je een nieuw en licht model krijgt.

Tijdens de parallelsessies heb ik weinig nieuws gehoord. Bas Kruiswijk presenteerde Triple A en de aanbesteding voor het ontwikkelen van een open source administratie systeem. Verder heb ik nog geluisterd naar Peter Waters die de organisatie achter het bureau forum standaardisatie presenteerde. Goed om te zien dat de EduStandaard afspraken zoals het content zoekprofiel één voor één op de lijst lijken te verschijnen. De NTA 2035 E-portfolio zit nu ook in de eerste fase om geaccepteerd te worden.

Over het algemeen, dus best een intessante herstart van het programma NOiV. Ik ben benieuwd of er volgend jaar meer te zien is van de resultaten van het programma zelf.

Presentaties NOiV
Forum Standaardisatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten