donderdag 9 april 2009

HO en WO kiest CC licentie


Surfdirect (expertise community “digitale rechten”) publiceert in samenwerking met Creative Commons Nederland het onderzoek “Hergebruik van materiaal in onderwijs- en onderzoeksomgevingen”. Het onderzoek heeft als doel te komen tot een aanbeveling voor een licentie, die gebruikt kan worden voor het delen van onderwijs- en onderzoeksmateriaal. Uit het onderzoek blijkt dat het onderwijsveld wel wil delen, maar dat op dit moment de richtlijnen ontbreken.


Internationaal zijn er verschillende initiatieven die de vrije toegang voor onderzoeksmateriaal met behulp van standaardisatie willen bewerkstelligen. Voorbeelden zijn het Berlin Declaration on Open Acces, Cape Town Open Education Declaration en het Science Commons Protocol for Implementing Open Acces Data. Deze standaarden beschrijven de minimum vereisten waaraan een licentie zou moeten voldoen. De populaire en veelvoorkomende Creative Commons licenties voldoen aan deze internationale richtlijnen. Een ander groot voordeel is dat de CC licenties zijn aangepast aan de Nederlandse wetgeving. Maar welke van de zes is nu het meest geschikt om aan te bevelen aan het onderwijs?


De aanbeveling van het onderzoek.

De licentie moet goed aansluiten op de reeds ontwikkelde licenties, de Licentie tot Publiceren en de Licentie tot Deponeren eerder ontwikkeld door Surfdirect. De licentie moet ook geen hindernissen opwerpen voor het gebruik van repositories en voor eventuele toekomstige diensten die onderwijs en onderzoeksmaterialen zullen delen. Er is daarom gekozen voor de meest liberale cc licentie namelijk: "Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland Licentie". Onder deze licentie mag een gebruiker het materiaal kopiëren, verspreiden, afgeleide werken maken en distribueren onder voorwaarde van naamsvermelding.


Het onderzoek is goed leesbaar en persoonlijk ben ik erg blij met de aanbeveling. Ik stel nu al voor dat ook het PO, VO en MBO deze licentie gaat gebruiken. Het Wikiwijs project zal dit in in ieder geval moeten doen. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten