vrijdag 20 november 2009

Wacht niet op een aanpassing in de wet, maar gebruik Creative Commons.


Prof Lawrence Lessig van de Harvard Law School sprak tijdens de Educause conferentie over het onderwerp Copyright. Het congres heeft zijn verhaal vastgelegd en gepubliceerd (presentatie start 27:40 min). Ik kwam vorig jaar voor het eerst in contact met zijn werk toen ik op zoek was naar een keynote voor EduExchange 2008. Helaas was hij toen niet beschikbaar en hebben we een goede vervanger gevonden in Ahrash N. Bissell (Director Creative Commons Learn). Lawrence Lessig heeft verscheidende boeken geschreven en houdt ook een blog bij. Hij staat bekend om zijn vooruitstrevende visie op het auteursrecht en de verstikking die de huidige wet heeft op online innovaties.


In zijn educause presentatie overtuigt Lawrence zijn toehoorders op een fantastische manier van de nut en noodzaak van Creatice Commons licenties. Zijn conclusie is dat het web vol staat met content gepubliceerd door allerlei verschillende ontwikkelaars die allemaal hun eigen businesscase hanteren. Deze verschillende vormen worden op dit moment niet ondersteund door de auteurswet uit 1912. Deze wet beschrijft maar één type licentie. Hierdoor wordt het delen van content moeilijk tot onmogelijk gemaakt. Dit heeft weer tot gevolg dat we inmiddels een gigantische hoeveelheid content hebben waarvan niet duidelijk is op welke manier we deze kunnen delen, hergebruiken en arrangeren. Inmiddels zijn er voldoende voorbeelden die laten zien dat we actie moeten ondernemen. Veel programmamakers, muzikanten en auteurs zijn soms langer bezig te achterhalen wat de auteursrechten zijn, dan dat ze daadwerkelijk aan het product werken.

Wat is nu de oplossing? Moeten we wachten totdat de auteurswet is aangepast? Het antwoord ligt voor de hand. We kunnen niet meer wachten en de oplossing ligt al op de plank: Creative Commons! De licenties zijn in het Nederlands beschikbaar.Kies een licentie en gebruik hem.


Het advies van Lawrence Lessig? Begin bij jezelf!


Gisteren heb ik zelf ook een korte presentatie gegeven over de auteurswet en Creative Commons. De slides staan op Slide Share. Kennisnet geeft ook meer informatie over het thema auteursrecht op de website digitaalleermateriaal.kennisnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten