donderdag 12 november 2009

Uw collega wil uw mening over dit leerobject!


Wat is er mooier dan gezamenlijk iets moois en vernieuwends te creëren, in de weet dat dit in de toekomst nog heel veel plezier zal geven. ‘Gelukkig ligt het meeste werk nog voor ons’, zou Ingvar Kamprad van IKEA zeggen. Dit was zeker van toepassing bij de afsluitende bijeenkomst van het Surfnet-Kennisnetproject ‘Sociale Metadata Brooker’ voor Edurep. Projectleidster Manon van Kennisnet had alle projectleden en betrokkenen bij elkaar gehaald om de resultaten te delen en de verwachtingen voor de toekomst uit te spreken.

Edurep, de centrale zoekmachine naar (digitaal) leermateriaal voor PO, VO en MBO, is uitgebreid met sociale metadata. Dat betekent dat Edurep naast de formele CZP-metadata ook makelt in ‘sociale metadata’, volgens de hreview-standaard. En alle gebruikersportals kunnen deze meningen met elkaar delen. 4 pilotpartijen Teletop, Contentcorner, SLO Leermiddelenplein en Freudenthal’s Rekenweb hebben hun zoekfaciliteit uitgebreid, zodat docenten en andere experts hun reviews, ratings en tags over Edurep-leermateriaal kunnen toevoegen en delen.

Uniek in Nederland, namelijk dat diverse (soms concurrerende) portals met elkaar dit soort informatie delen – Alsof bol.com en amazon.com met mekaar gaan samenwerken. Uniek in Europa, waar het begrip ‘centrale zoekmachine voor leermateriaal’ nog nauwelijks vorm heeft gekregen (BECTA publiceerde, wellicht geïnspireerd door de ECK, the BECTA-‘ecosystem’), laat staan het delen van sociale metadata tussen diverse gebruiksportals.

Natuurlijk staat het nog in de kinderschoenen; de aantallen zijn nog beperkt, over functionaliteit zoals ‘een review op een review’of ‘verfijnen van de reviews’ wordt nog nagedacht. Maar het begin is er, de basis staat! En inmiddels haken meer docentenportals aan zoals Teleblik, VO-content.nl en Wikiwijs. Docenten en reviewers kunnen aan slag!!

Ps. Vincent van Rekenweb: bedankt voor de foto!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten